SVT – en fest för alla?

by MIRJAM EKSTRÖM on 2012/02/05

Igår kväll zappade jag över till kanal 1 och fick se en glimt av årets Melodifestival, ganska lagom till deras hemliga shownummer “Det är inte bara bögarnas fest”. Nej, sannerligen – Melodifestivalen har nu utvecklats och blivit hela Sveriges fest. Alla  ska vi sitta bänkade framför teven och låta oss sugas in i denna så kallade folkfest. Jag vet inte vad som är mest upprörande – det faktum att något så tomt och meningslöst får ta såpass stort utrymme i Public service, eller denna illusion av att det är en fest för alla, att alla är inkluderade. I vårt fantastiska samhälle där inga utanförskap alls existerar. Men det är klart det är viktigt att vi ska invaggas i en falsk trygghet, i en skenbar gemenskap och tillfällig lycka. Fortsätta leva i den verklighet som media matar oss med. Alltifrån Marie Serneholt till Torsten Flinck till Sean banan – det är äkta mångfald.

Dagen efter läser jag rubrikerna: “Så bra är kvällens låtar”, “Ranelid – ett mirakel i festivalen” och “Underhållningsvärdet är svårslaget”. Och sedan givetvis dessa eviga fiaskon till höger och vänster. Att de inte tröttnat för länge sen.

Tanken slår mig att det är jag som är en glädjedödare, en evig pessimist. Att jag borde låta folket glädjas åt deras schlager om det är det de vill. För att det behövs något lättsamt att skratta åt emellanåt, som en tillfällig avkoppling och underhållning mitt i allt som är ruttet i det här samhället.  Men nej. För jag kan inte se det som en tillfällig avkoppling när det i själva verket inte är något annat än en avledande manöver. Det finns allt för många av dem redan.

Som Bill Hicks sa: Go back to bed America.

http://www.youtube.com/watch?v=Rfd0_7BcU-0

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: