Hollywood sätter tonen

Islamofobi från Hollywood sätter tonen för västvärlden

Runt om i västvärlden breder islamofobin ut sig. Samtidigt använder USA biosalongerna för att sprida en bild av rasism och främlingsfientlighet, förklädd i gammal hederlig amerikansk patriotism.

Baserad unnamedpå den tidigare amerikanske soldaten Chris Kyles självbiografi har filmen “American Sniper” kommit att skapa starka reaktioner i början på 2015. Vissa älskar den; effekterna, storyn, hjältemodet. Andra kan urskilja den rena stanken av propaganda, för amerikansk krigsföring och mot islam.

Chris Kyle (i “American Sniper” spelad av Bradley Cooper) har gått till historien som landets dödligaste prickskytt, någonsin, med 255 offer på sin meritlista efter sina vändor i Irak. I princip alla av dem har varit muslimer. Många har varit barn och kvinnor. Om en irakier hade begått samma mord i USA så skulle terroriststämpeln säkerligen etablera sig direkt, men nu när en amerikan har haft fingret på avtryckaren är han så klart en hjälte. Och muslimerna är fortfarande terrorister. Ja, ni förstår ironin, men dessvärre finns det stora delar av världen som ändå tar det för sanning.

Filmmediet har länge varit ett forum för olika typer av propaganda, likt den här. USA har till exempel gjort det flitigt under det senaste seklet. Ett mer extremt fall återfinns i hur NSDAP medvetet lät göra filmer som skulle påvisa den dystopi som tyskarna levde i innan nazistpartiet kom till makten. Alla vet hur det slutade. Mot bakgrund av historiens exempel borde vi nu ha lärt oss att filmmediets potentiella inverkan i samhället inte tåls att underskattas.

Just fallet med USA och dess filmpropaganda är speciellt, eftersom man där har mer än bara det egna landet att ta hänsyn till. Faktum är att stora delar av västvärlden, men även länder och kontinenter utöver det, genomgått en kulturell förvandling i riktning mot den amerikanska. Vägen dit har gått via en populärkulturell stormakt. När USA då brukar den makten för att sprida islamofobiska budskap, precis som det “American Sniper” vittnar om, blir riskerna överhängande. Och de har redan börjat göra nedslag i samhället.

På Twitter vädrades de mest ocensurerade åsikterna efter filmens premiär. Exempelvis då en ung amerikan twittrade, jag citerar: ”American sniper makes me wanna go shoot som fuckin arabs”. Många fler yttranden, med samma islamofobiska ton, gjordes därtill. Men det är inte bara på internet som muslimer har farit illa efter detta. Abed Ayoub, ordförande för arab-amerikanska anti-diskrimineringskommittén, berättar att organisationen i början på 2015 har sett den största ökningen av islamofobiska anmälningar på fem år på grund av den här Oscarsnominerade filmen.

Så när islamistiska rörelser plöjer allt i sin väg i Mellanöstern, eller när några galningar utför illdåd i profetens namn i Paris – då är det klart att alla muslimer beskylls. Det är klart, eftersom att filmer som “American Sniper” menar att alla muslimer är likadana. Att alla vill ont. Det är en typ av propaganda i sig och jag måste säga: jag är orolig.

David Carlsson