Jag har en storebror

11263737_10153959093019012_1854532462_n

Jag har en Storebror.

Han är ingen vanlig Storebror som din, utan han har det där lilla extra. Min Storebror har ingen kropp, inte heller har han armar, ben eller huvud. Men han har ögon och allt som oftast öron.

Varje dag jag går på gatan, är på bussen, tåget, i skolan och affären så vet jag att Storebror håller ett vakande öga på mig. När jag tänker på det uppstår en känsla av obehag. Men när jag kommer hem i min trygghetszon behöver jag inte Storebror längre för här känner jag mig inte utlämnad. Här befinner jag mig i min privata sfär som jag själv kan bestämma över, som jag själv kan kontrollera. Här behöver jag inget beskyddande öga över min axel.

Men som vilken annan Storebror som helst brukar han retas och tetas med mig. Han kommer därför in i min privata sfär och allt som oftast sker detta när jag befinner mig i mitt hem, i synnerhet när jag befinner mig på Internet via mobiltelefonen eller datorn. Mitt hem som definieras av Nationalencyklopedin som en ”byggnad med rum, avsedd att ge skydd mot omvärlden […]”. Ett skydd mot omvärlden. Jo, pyttsan. Storebror lyckas ändå ta sig in trots detta skydd. Ibland vill en bara vara själv. Istället har mitt hem blivit en plats för konvergens mellan självidentitet, teknik och övervakning och det som en gång betraktades som en trygg och privat sfär har nu blivit en del av det offentliga rum som Storebror är en del av. Storebror lyckas alltid vara på plats när jag använder Internet och när jag använder de tjänster som Internet inbjuder till. Storebror finns där när jag beställer kläder, mat och betalar räkningar. Märkligt nog brukar han sedan lagra mina upplysningar om min ekonomi, hälsa, konsumentbeteenden samt mina vanor i sociala medier. När jag ifrågasätter hans beteende säger han att det är för min skull, att han gör det för att skydda mig från andras hat och onda avsikter. Storebror har däremot inte alltid varit så här kontrollerande. Efter terrorattentatet 9/11 har han skärpt sin roll och blivit värre än någonsin. Men fortfarande är det för mitt eget bästa, säger han.

Storebrors överbeskyddande beteende har blivit så integrerat i mitt liv att jag snarare rycker på axlarna och ignorerar honom för att sedan fortsätta nätsurfa och publicera information om mig själv på Facebook och Instagram. Min Storebror älskar att ha kontroll. Han älskar att övervaka. Och han är inte rädd för att sedan använda informationen emot mig. Storebror sprider gärna min information och mina privata angelägenheter till andra. Han säljer gärna mina foton som jag publicerat på Facebook till någon reklambyrå i kommersiellt syfte. Han är slug på det viset, min Storebror.

En kan fråga sig varför jag fortsätter publicera mina personliga uppgifter på nätet då jag har en så kontrollerande Storebror. Jag har vant mig vid tanken att dela med mig av informationen med ett flertal personer. Det har snarare blivit en social norm som utvecklats och som jag inte kan tacka nej till.

Storebror finns överallt. Han har ögon överallt. Han ser mig, hör mig och kommer ihåg mig.


Jag har en Storebror.

Tess Hamark