Kvinnohat

9ddac079ca8229e3c5dd4fce39eff378

Kvinnohat

Jag gissar att de flesta är mer än väl medvetna om att Kringlan Svensson tilläts sitta och vräka ur sig dödshot och hot om grovt sexuellt våld i podden Alla Mina Kamrater den 11 november.

Det känns lite överflödigt att påpeka hur vidrigt det är att en person tillåts upprepade gånger säga att han “ska dra en yxa i fittan” på en annan person, “saknar ni Åsa Linderborgs fitta är det för att den är sönderslagen av mig med en yxa”, “horan som jag ska munknulla ihjäl”, “knulla henne tills hon kvävs, och sedan ska jag spruta henne i ansiktet, när hon är död” och att “horan ska dö”. Men nu tänker jag ändå upprepa det som många redan har sagt de senaste veckorna: det är skrämmande beteende att en person säger de här sakerna över huvud taget. Att det dessutom sker i en podd med en stor lyssnarkrets, och i motsats till att bli avbruten och ifrågasatt, blir påhejad av skratt, är så fruktansvärt vidrigt.

Förutom att mordhota Åsa Linderborg, skrev Svensson på twitter att recensenten Victor Malm ”ska få ansiktet sönderslaget”. Svensson själv tycker att det är märkligt att det hotet inte har uppmärksammats mer, och att fokus har legat på de hoten om sexuellt våld som han riktade mot Linderborg. Han verkar inte förstå att det faktiskt finns stora skillnader mellan att hota att slå sönder någons fitta med en yxa, och att hota att slå sönder någons ansikte. Förutom de två uppenbara skillnaderna, att han genom att beskriva hur han ska använda sig av en yxa gör hoten mot Linderborg mer grafiska och att det handlar om hot om mord respektive misshandel, är det långt ifrån en slump att hoten mot Linderborg är av sexuell natur. Vi lever i en våldtäktskultur där skulden läggs på offret, vilket ger hot om våldtäkt dubbel innebörd – dels innebär det hot om fysiskt sexuellt våld, och dels innebär det ett maktutövande i form av att om hotet genomförs så finns det en överhängande risk att offret är den som kommer skuldbeläggas.

Det Svensson gjorde i podden Alla Mina Kamrater var att utöva patriarkalt förtryck och kvinnohat. Tyvärr är kvinnohat ingen ovanlig förekomst. Det normaliseras och resulterar i den våldtäktskultur vi lever i, som håller nere kvinnors löner, som styr hur vi ser på oss själva, som begränsar kvinnors liv, som gör att vi förväntas ge plats istället för att ta plats, och som är något vi helt enkelt tvingas förhålla oss till. Därför gör det mig glad att Kringlans kvinnohatiska beteende faktiskt får konsekvenser. Det gör mig glad att en rad tidigare samarbetspartners, t.ex. SR, Aftonbladet, Rabén & Sjögren, Akademibokhandeln och Malmö Stadsteater, nu avslutar sina samarbeten med Kringlan. Allt annat hade varit att legitimera kvinnohat ytterligare.

Nu är det ju inte alla som håller med om att Kringlan får det han förtjänar. Tor Billgren skriver för Sydsvenskan att det visserligen är bra att markera mot den här sortens beteende, men att det inte finns nån anledning att ta det längre än så. Men Kringlan är inte offret här, han är förövaren. Det är inte det minsta synd om honom. Billgrens text är ett aktivt ställningstagande för upprätthållandet av patriarkatet – där kvinnohat inte tas på allvar och förlåts utan vidare. Det är samma strukturer som gör att när det blir en fällande dom för våldtäktsmännen vid en gruppvåldtäkt, kretsar nyhetsrapporteringen kring hur de unga männen fått sina liv förstörda, eftersom de nu är dömda brottslingar.

Vill du inte bli en dömd brottsling? Begå inte gruppvåldtäkt. Vill du inte bli av med jobb och förlora samarbetspartners? Avstå från att mordhota. Jag tycker verkligen inte att det är en svår ekvation. Det ska inte räcka med en lam ursäkt efter ett sånt utspel. Att hota med sexuellt våld och mord ska få konsekvenser, och dessa ska kännas.