HUR DU PRODUCERAR EN PODCAST – I TRE DELAR.

 

Har du någon gång funderat på att starta en podcast men inte vetat hur du ska gå tillväga? Lugn, vi hjälper dig! Podcast är idag en plattform som används av många i det föränderliga medielandskapet, både av konsumenter och producenter.

Anledningarna till podcasting kan vara många, vissa använder sig av mediet för att bli underhållna medan andra vill göra sina röster hörda. Podcastens egenskaper är det som lockas av användarna, det främsta är egentligen enkelheten. I vårt examensarbete undersökte vi två av Sveriges största podcast under år 2018, för att finna deras motiv till podcasting. Handlar det om att sprida kunskap eller utveckla sitt eget varumärke för att bli en ännu större profil, eller finns det ett intresse för den tekniska plattformen?

Vårt gestaltande arbete handlar därför om att visa upp enkelheten med att producera en podcast, då vi har ett starkt intresse för podcastmediet. Vårt podcast-intresse har länge varit aktuellt, men det var inte förens i den sista terminen vi tog chansen och startade en egen podcast, nämligen studentvardag. Det är precis som det låter, en podcast om studentlivet i Malmö. Vi har bjudit in studenter från olika program, ger våra bästa pluggtips men tar även upp tyngre ämnen som psykisk ohälsa i relation till studier. Detta är bara få av de ämnen vi tog upp i vår podcast, så om du vill lyssna på den så finns den där poddar finns. I vår vlog-serie, som är uppdelad i tre delar kommer ni få följa med oss på hur arbetsprocessen ser ut utifrån vår podcast studentvardag.

För visst kan det låta enkelt med att producera en podcast, men det finns en del extra viktiga saker att tänka på som vi tar upp i de tre delarna. I den första delen berättar vi vad podcast är, vad man ska tänka på när man väljer distributör och mycket mer. I del två får ni följa med oss och se hur manus och inspelnings-processen ser ut. I den tredje och sista delen visar vi upp klippning och redigerings-arbetet, samt hur vi arbetar för att nå ut till våra lyssnare. Vi hoppas att dessa videos ska inspirera andra till att starta en podcast, eller för dig som bara vill se hur processen bakom en podcast kan se ut.

Av Malin Skärberg & Julia Tepliakova