En röd bikini

”Shit, vi har inte setts på hur länge som helst”
Olivia lyfter sin blick från restaurangmenyn,där allting verkar innehålla kolhydrater och gräddiga såser och tittar istället på sin bästa kompis Fredrika som sitter framför henne. Olivia ler ursäktande, hon har haft mycket att stå i den senaste tiden. Ett fat med pasta passerar förbi i händerna på en ung servitör och Olivia sänker återigen blicken ner i menyn.

”Deras tryffelpasta ska tydligen vara helt magisk”, försöker Fredrika.
Olivia slickar sig stressat runt läpparna.
”Jag är faktiskt mer sugen på en sallad”, svarar hon och spänner sig för hon vet att Fredrika kommer reagera. Det är en tryckt tystnad i flera sekunder och Olivia stirrar fegt på sitt vattenglas.

”Hur länge ska du fortsätta såhär?” Fredrika tittar på henne och fortsatte ”det är inte hälsosamt som du håller på. Fattar du inte det ? »

 

Allting hade börjat med en röd bikini. Olivia hade legat på soffan med en skål fylld med en generös portion Ben & Jerry Fishfood på magen och ena handen höll hennes telefon i ett stadigt grepp. Hon åt glassen långsamt samtidigt som hon bläddrade bilder på Instagram. Bilder från helgens strandfest rullade förbi i hennes flöde. Festen hon förstås inte hade varit bjuden på. Bara stans snyggaste tjejer hade varit bjudna, vilket Olivia inte räknades in som.

 

Olivia hade tagit en ny stor sked glass och studerat en av de publicerade bilderna från festen på sitt flöde, föreställandes ett tjejgäng. Alla var i hennes ålder, lite över 20 år, och de alla var liknande klädda i bikinis och korta kjolar. De alla hade sett glada ut. Vad hade dessa tjejer som Olivia inte hade undrade hon. Varför blev de bjudna på fest men inte hon. Olivia hade studerat bilden länge och sedan insett att hon var avundsjuk på tjejerna i bild. Hon ville vara som dem tjejerna. De alla var smala, vackra och såg lyckliga ut. En av tjejerna på bilden, Nicole, stod i mitten av tjejgänget. Hon poserade i en röd bikini. Hennes platta mage var gyllenbrun och hennes bara ben var långa och smala som en modells. Olivia hade sneglade på sin skål med nästan smält glass. Chokladfiskarna flöt runt i ett hav av choklad och marshmallows. Med bestämda steg gick hon upp ur soffan med skålen, in i köket där hon hällde ut glassen i vasken. Nu fick det vara nog. Hon skulle också bli en snygg och smal tjej på Instagram som blev bjuden på fester.

 

Olivia letade inspiration och vägledning för sin nya livsstil på sitt Instagramkonto. Hon upptäckte hur många av de unga kvinnorna hon ville se ut som, publicerade alla bilder på likande maträtter. Det var så dessa kvinnor höll sig smala, de åt knappast Ben & Jerry. Därför skulle inte Olivia heller göra det. Rostade mackor med ost byttes ut till en grön smoothie på mornarna. Lunch på den grekiska grillen blev istället en sallad från en trendig salladsbar en längre bit bort tio från kontoret. Middagar blev baserade på recept Oliva hittat på sitt Instagramflöde. Recept publicerade av smala, snygga och hälsosamma kvinnor.

 

“Olivia? Fattar du inte att det är ett ohälsosamt beteende du har?” Fredrikas arga röst fångar    Olivias uppmärksamhet och hon är tillbaka på restaurangen.

“När var sist du följde med på en afterwork med mig exempelvis? För att istället träna”

“Jag ska bara gå på toaletten”, Oliva reser sig snabbt innan Fredrika hinner längre med sin  predikan. Hon mår illa av hur middagen börjar ta form och tänker att det kommer bli svårt att undvika de kalorifyllda maträtterna på menyn. Olivia bestämde sig för längesedan att ohälsosam mat, onyttigt, endast skulle vara något hon åt när hon känner att hon förtjänar det. Om det är någon gång hon får unna sig är det på helger. Hon känner därför inte att hon förtjänade att dricka vin och äta chips på en uteservering en vardag. Hon skyller oftast på att hon är trött eller att hon är tvungen att jobba över.
Hon suckar, det skulle bli en lång middag.

 

Olivia intalade sig dagligen hur bra hon mådde av sina förändringar. Hon kände sig piggare och starkare. Framför allt kände hon sig duktig. När helgen kom var hon så pass nöjd med sig själv att hon inte ville belöna sig med ohälsosam mat, hon kände att det skulle få veckans slit kännas i onödan. När hon var på bio med Fredrika under fredagskvällar, avböjde hon vänligt men bestämt när bästa kompisen insisterade på att de skulle dela en stor popcorn och choklad som de annars brukade göra. Istället för att fika på stan under lördagar föreslog Olivia att de skulle springa slingan i skogen istället.

Efter några månader hade Fredrika fått nog och konfronterade Olivia.

”Du äter ju ingenting längre! Man ser ju snart varenda ben på dig!” Utbrast hon.

Olivia hade blivit arg. Typiskt Fredrika att inte kunna glädjas åt hennes hälsosamma livsstil utan endast bli avundsjuk. Hon hade gått hem och undvikt att svara när Fredrika ringde. Istället öppnade hon förväntansfullt paketet som hade kommit med posten, som hennes mamma lagt på hennes skrivbord. En röd bikini. Näst intill identisk med den som Nicole hade haft på den där bilden från strandfesten. Olivia hade med darrande rörelser testat den. Hon hade granskat sig kritiskt i spegeln men tyckte fortfarande att hon inte såg lika snygg och smal ut som Nicole hade gjort på sin bild från Instagramflödet.
Om jag bara skärper mig lite till, mer träning och mindre onyttig mat… sen kommer jag vara lika snygg som Nicole, tänkte Olivia

Olivia tvättar händerna långsamt inne på damernas och förbättrar sitt läppglans. Hon hör en toalett spola, och hur ett av båsens dörrar flyger upp och ut kommer Nicole. Snygga, smala Nicole. Hon ställer sig bredvid Olivia vid handfaten och tvättar händerna. Hon börjar sedan rota i sin väska. Olivia granskar varenda rörelse Nicole gör, försöker lägga dem på minnet.
Nicole plockar ut en liten burk, hon skakar ut två tabletter som hon stoppar i munnen. Hennes och Olivias blickar möts. Nicole rycker på axlarna och sträcker sedan fram burken.

“De dämpar hungern, snodde dem av min mamma. Tips nu för sommaren”, säger hon och ler nöjt.
Olivia känner sig stum. Hon skakar på huvudet och vänder sedan på klacken för att gå tillbaka till Fredrika.

På vägen ut ur damernas tar Oliva fram sin mobil och med snabba rörelser raderar hon sin Instagram app. Hon ska aldrig mer ta för givet att andra unga kvinnor på det sociala mediet är mer hälsosamma än henne. Hon känner hur hennes mage kurrar när hon sätter sig framför Fredrika, en känsla hon så länge ignorerat.

“Den där tryffelpastan kanske inte lät så dum ändå”, säger Olivia, samtidigt som hon sträcker sig efter brödkorgen. Fredrika ler.

Av Louise Ödeen